Fermantasyon(Digester) Tesisi Kurulumu

Digester

Fermantasyon (Digester) Tesisi Kurulumu

Fermantasyon tesisi kurulumu öncesi fizibilite çalışmaları, fermantasyon tesisi neden kurulmalıdır ve fermantasyon tesisi kurulumu avantajları nelerdir gibi sorularında cevabını vermeye çalışacağız. Öncelikle fermantasyon hakkında detaylı bilgi vermek ile fermantasyon tesisi kurulumu başlıklı bu yazımıza giriş yapmakta fayda olacaktır. En basit tabiri ile mayalanma olan fermantasyon geniş tanımı ile kimyasal bir işlem olmakla birlikte karbonhidratların alkol ve asitlere dönüşmesidir. Mayalanma ile oluşan yiyeceklere örnek olarak boz, sirke, yoğurt gibi yiyeceklerdir. Gıda sanayisinde oldukça fazla olarak fermantasyon işlemi kullanılmaktadır.

Fermantasyon tesisleri birçok çeşidi ile hizmet vermektedir. Kuru fermantasyon dünyada çöp malzemelerinden elektrik enerjisi üretmekte kullanılırken yaş fermantasyon da yine aynı amaç için kullanılmaktadır. Biyogaz üretiminde ise kesikli fermantasyon, sürekli fermantasyon ve beslenmeli-kesikli fermantasyon çeşitleri tercih edilmektedir. Digester adı ile bahsedilen fermantasyon tesisleri biyogaz tesisi olarak da anılmaktadır. Bir digester tesisi kurulmadan önce belli kriterlere sahip olan mekanlarda kurulum yapılmalıdır. Biyogaz tesislerinde aranan bina özellikleri en genel hali ile şu şekilde olmalıdır; yan duvarı ile tabanı betonarme olmalı, sıvı, gaz sızdırmazlığı olmamalı, C25-C30 tipte beton kullanılmalı, digester çift katman membran ile otomatik bir şekilde gaz toplamalıdır. Giriş ve çıkış bağlantıları paslanmaz çelik malzemeden üretilmelidir. Dış cephede de alüminyum giydirme olmalı ve yüksek ısı yalıtımı sağlanmalıdır.

Biyogaz tesislerinde olması gereken bölümler şunlardır,

  • Ön dengeleme havuzu
  • Digester
  • Digester karıştırma sistemi
  • Fermente gübre havuzu
  • Organik gübre deposu lagün ya da havuz
  • Gaz ve kojenerasyon ünitesi
  • Pompa ve boru hatları
  • Otomasyon
  • Membra
  • Laboratuvar
  • Desülfürüzasyon
  • Makine kontrol merkezi
  • Seperatör
  • Organik gübre paketleme tesisi

Fermantasyon (Digester) Tesisi Kurulumu öncesi fizibilite çalışmaları neler olmalıdır?

Fermentasyon (digester) tesisi kurulumu öncesi fizibilite çalışmaları mutlaka belli bir prosedür çerçevesinde yapılmalı ve tamamlanmalıdır. Kurulacak olan tesisin çalışmaya başlamasından önce binasından kullanılacak cihazlara kadar her bir konu başlığından belirlenen kriterleri sağlaması beklenecektir.

Fermantasyon tesisi kurulumu öncesi hazırlanacak olan fizibilite raporunda olması gerekenler; seçilen sistemin, tesisin, cihazların şematik gösterimleri, tablolarla süreçlerin anlatımı, kullanılacak malzemelerin seçimi, fotoğraflarla tasarımların aktarılması, metinde kullanılan kısaltmaların açıklamaları, tesisin amacı, teknoloji seçimi, ihtiyaçlar, tesisin belirlenmesi ve incelenmesi, atık projeksiyonu, tesisin kavramsal tasarımı, yatırımın mali analizi detaylı bir şekilde yapılmalıdır. Fizibilite çalışması ne kadar detaylı yapılırsa kurulacak sistem o kadar sağlam olabilecektir.

Fizibilitenin amacı her duruma hazırlıklı olmak için gerçekleşebilecek her senaryoyu yazılı hale getirmek için önceden tasarlamaktır. Kurulacak olan tesisi her açıdan değerlendirilerek bu tasarım gerçekleştirilecektir. Mali, tasarımsal, süreç, insan kaynağı, hammadde, sermaye gibi tüm işletme değerleri ele alınarak bir tesisi simülasyonu oluşturulmasına fizibilite demek doğru olacaktır. Fizibilitenin temel amacı riskleri ön görebilmektir.

Fermantasyon (Digester) Tesisi neden kurulmadır?

Fermantasyon (Digester) Tesisi neden kurulmadır sorusuna yanıt bulacağımızı yazımızın bu bölümünde bir tesis hakkında akla takılan tüm soruların cevabını bulmanızı hedeflemekteyiz. Digester kelimesinin anlamı çürütücü, ayrıştırıcı şeklindedir. Biyogaz tesisleri genelde kan, büyükbaş hayvan gübresi, sıvı ve katı karışık şekildeki organik atıklar ve peyniraltı suyu çeşitlerinin çürütücü reaktörler yani digester ile çalışılması yapılmaktadır.

Biyogaz yakıt pili olarak, ısınma ve ısıtma işlemlerinde yakıt olarak, kimyasal üretimlerinde, doğalgaza katkı olarak, motor yakıtı olarak kullanılmaktadır. Fermantasyon tesisi kurulmalıdır çünkü en önemli yenilenebilir enerji kaynaklarından biri biyoenerjidir.

Fermantasyon tesisi kurulumu önemlidir çünkü çevre kirliliğini önlemekten tutun ekonomik açıdan kazanç sağlayan bir sistem olmasına kadar hem kişi hem de kuruluşlara birçok avantaj sağlamaktadır.

Fermantasyon (Digester) Tesisi Kurulumu avantajları nelerdir?

Fermantasyon (Digester) Tesisi kurulumunun sağladığı belli avantajlar vardır. Bunlardan en önemlisi ve belki de en değerlisi yenilenebilir enerji kaynağı olan biyoenerji elde edilmesinde kullanılmasıdır. Tüm bunlardan bahsederken avantajların yanında dezavantajların olup olmayacağı da merak konusu olmaktadır. Biyogaz enerji tesisi kurulumunun avantajları olduğu gibi dezavantajları da vardır. Hem dünya da hem de ülkemizde son zamanlardaki en büyük sorunlardan biri çevre kirliliğidir. Fermantasyon ile yenilenebilir enerji kaynakları sağlanarak bir aşamada da olsa çevre kirliliğinin önüne geçilmeye çalışılmaktadır. Enerji olmadan herhangi bir şeyin var olması mümkün olmayacaktır. Ayrıca çoğu enerji kaynakları da tükenebilir niteliktedir.

Biyogaz ise üç aşamada oluşumunu tamamlamakta olan bir yenilenebilir enerji kaynaklarından biridir. Diğerleri ise güneş enerjisi, rüzgâr ve gel git enerjisidir. Biyogaz oluşum aşamaları, hidroliz, asit ve metan oluşumu aşamalarıdır. Yenilenebilir olmasının dışında doğayı kirletmemesi, sera etkisini azaltması, tesis kurulumunun kolay olması, ucuz bir teknoloji olması ve oldukça basit malzemeler ile kurulabiliyor olması çok önemlidir. Burada bahsedilen her bir madde fermantasyon tesisi kurulumunun avantajlarına işaret etmektedir. Var olan birkaç dezavantajı ise şunlardır; bazı kirlilikleri içermesi, kararsız bir mekanizmaya sahip olması, patlamalara sebep olabilmesi, büyük çapta kullanıldığında ekonomik olma özelliğini yitirmesi dezavantajları arasında sayılabilmektedir.

Fermantasyon (Digester) Tesisi Kurulumu hakkında detaylı bu içeriğimizde size tüm detayları aktarmaya çalıştık. Oldukça önemli olan Fermantasyon (Digester) Tesisi Kurulumu son zamanlarda en merak edilen konular arasında yerini almıştır. Fermantasyon (Digester) Tesisi Kurulumu ile ilgili ve Fermantasyon (Digester) Tesisi kurulumu öncesi fizibilite çalışmaları, Fermantasyon (Digester) Tesisi Kurulumu avantajları, Fermantasyon (Digester) Tesisi neden kurulmalı gibi konularda aklınızda soru işareti kalmadığından emin olarak içeriğimizi bu noktada tamamlıyoruz. Aklınıza gelecek her türlü sorunuzda firmamızla iletişime geçerek daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

 

DİĞER HİZMETLERİMİZ

  • Fermantasyon(Digester) Tesisi Kurulumu

    Fermantasyon (Digester) Tesisi Kurulumu Fermantasyon tesisi kurulumu öncesi fizibilite çalışmaları, fermantasyon tesisi neden kurulmalıdır ve fermantasyon tesisi kurulumu avantajları nelerdir gibi sorularında cevabını vermeye çalışacağız. Öncelikle fermantasyon hakkında detaylı bilgi

  • Gaz Temizleme (H2S) Uzaklaştırma

    Gaz Temizleme (H2S Uzaklaştırma) Gaz temizleme (H2S Uzaklaştırma), insan sağlığı ve çevreyi korumak adına geliştirilmiş bir sistemdir. Sistem doğru şekilde kurulduğu takdirde gaz temizleme (H2S Uzaklaştırma) sayesinde biyolojik bakteriler ile